Sunday, December 19, 2010

Hantaran dan Hantaran....

Salam, kali ni kita tengok hantaran pulak ya....yes, this time the flowers are all hand made by mieteescakes....emm alhamdulillah berjaya juga akhirnya!


Bunga peony, rose dan carnation dr gumpaste ni saya buat seminggu sebelum dan kemudian dikeringkan.  Kek ni ditempah oleh kawan saya Lina, dah banyak dah kek yang Lina tempah dr saya, dan yang ini adalah hantaran tunang untuk adik iparnya....selamat bertunang dan semoga sampai ke jinjang pelamin....amin. 


Hah, bunga rose ribbon ni pulak adalah hasil kerja anak dara kedua saya, emm alhamdulillah dah boleh harap kedua-duanya, seorang boleh buat figurin dan seorang lagi boleh buat bunga, masing2 ada kelebihan dan kekurangan, seperti yang saya katakan kepada mereka.  Kek ini ditempah oleh seorang cikgu di sekolah anak2 saya, Cikgu Shiha......terima kasih banyak ya Cikgu (Cikgu ni terus je tempah kek birthday untuk anaknya bulan Januari nanti....alhamdulillah rezki mendatang, terima kasih sekali lagi ya Cikgu..)



Kek cawan ni pula adalah tempahan dr seorang adik di pejabat, untuk pertunangan juga....nun jauh di Kedah! Kek ni diambil pada hari Rabu dan seperti yang dikhabarkan kepada saya, alhamdulillah semuanya selamat hinggalah ke hari pertunangannya, Sabtu.



Dan ini adalah tempahan dari kawan cik abang untuk adik iparnya yang juga melangsungkan pertunangan.  Terima kasih kepada Imah ya...(isteri kwn hubby).  Sehingga jumpa lagi di lain entry ya...assalamualaikum.

Saturday, December 18, 2010

Girlz & Boyz Cuppies

 For girlz, mesti suka kalau dapat cuppies ni kan....

                                                                       2 figurin ni adalah hasil kerja tangan anakanda sulung saya, alhamdulillah dah boleh tolong mama kan...

and for the boyz....




Order from Amy for her brother's birthday, thx so much Amy...

Macaroni & Apple Crumble anyone???...

Now, let's share this recipe, i got it from Su Chan recipe book



Jemput makan semua....

and tis' one from William Sonoma

Quick  macaroni cheese

2 tablespoons unsalted butter
2 tablespoons all-purpose flour
1 1/2 cups milk
2 1/2 teaspoons salt
2 big pinches ground nutmeg
2 big pinches freshly ground pepper
2 cups shredded white or yellow cheddar cheese (8 ounces)
2 tablespoons grated Parmesan cheese
1/2 pound elbow macaroni

Directions:

1. Melt the butter.  Add the flour

2. Add the flour to the melted butter. Using a whisk, stir the flour and butter together until the mixture is smooth and bubbling but not browned, about 1 minute.

3. Add the milk and cook

4. Increase the heat under the saucepan to medium. While stirring constantly with a wooden spoon, slowly pour the milk into the saucepan. Continue to stir and cook until the mixture is smooth, thickened and gently bubbling, 6 to 8 minutes. It should be about as thick as melted ice cream.  Add the cheese. Wearing oven mitts, remove the saucepan from the heat.

5. Add 1/2 teaspoon of the salt, the nutmeg and pepper. Stir several times, then add the cheddar and Parmesan cheeses. Stir until the cheeses have melted and the sauce is smooth. Cover the saucepan with the lid to keep the sauce warm and set it aside.

6. Coat macaroni with the sauce.Using the wooden fork, stir the macaroni until it is well coated with the cheese sauce. Spoon the macaroni and cheese into bowls and serve immediately. Serves 4.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails